Di sebalik Tabir Permata Hidupku

Assalamualaikum semua, sebagai menggantikan Tugasan pensyarah yang selalu menimbun dihari-hari selain hujung minggu, Elty, ,hehe..akan mencerita sedikit kisah bagaimana terhasilnya lagu permata hidupku(lagu Elhamz).kenapa Permata Hidupku???..kerana di sini juga lah karya elhamz bermula. antara hikmah di sebalik kejadian yang berlaku ini..segala-galanya bermula di sini.dan, sesungguhnya, cerita ini juga cerita yang tidak akan pernah luput dari ingatan....

mau dijadikan Cerita, Permata Hidupku adalah Cerita Tentang ADIK..seorang abang yang kehilangan adik....hemm..saya(elty) akan kongsikan sedikit pengalaman dan detik2 tragedi itu, tidaklah terlalu detail...sedikit daripada cerita panjang ITU...bermula di tarikh bersejarah ini....kenapa Elty punya cerita masuk dalam Blog Elhamz ni???...hahaha..saya tya saya jawab lah ar..(sebab Elty dia punya ahli juga kan)...heheh...bosan lah lau asyik cerita tentang show, tentang rekoding, tentang perkara yang tidak bertentangan dan sebagainya kan????..heheh..apa kata..kita meriahkan blog ini dengan sedkit cerita yang bermain dengan emosi..emosi apa??...marah??..kapanas??..panik??..pening???..jom baca..sedikit perkongsian pengalaman...(written by elty)...



21.10.2006


Adik, meh kasi kawan abg pg ambil baju raya dik....?....lalu c eka (adik) pun siap2 lah pakai baju t Shirt Merah jambu, seluar jeans..lepas saya(elty) sembahyang zohor, kami pun berjalan lah sama-sama menggunakan waja kakak saya yang baru kakak beli awal tahun 2006 SAA 920 A..kereta second Hand lah... then kurang 15 minit, kami pun sampai lah di MICO TAYLOR yang bertempat di pekan ranau...tempat family selalu buat baju raya, tema kami tahun ni, warna hijau, kebetulan ada 3 hari lagi mau raya, itu yang kami 2 orang (saya sama c adik) pg ambil baju raya ni..ambil baju abg ep, baju saya, sama baju dady...semua hijau..lawa2 semua ni baju..



lepas ja ambil baju raya ni, saya sama c adik pun jalan-jalan round pekan ranau ni, sementara mau tunggu buka posa yang ada beberapa jam lagi..jam baru menunjukkan 2 ptg lah lebih kurang.....ya lah, c adik pun baru umur 9 tahun, then hari tu pun dia puasa, senang lah hati dia sikit kalau kena bawa jalan-jalan kan??..heheh..tu yang bawa dia jalan-jalan2 tu..kebetulan dalam dompet ada tinggal 2 ringgit, saya pun tanya lah c adik ni..."adik, adik mau beli apa bikin buka puasa??"...c adik pun menjawab.."emmm..saya mau air kelapa lah abg.."..lalu kami pun sama-sama lah pg pasar pekan ranau tu..beli lah air kelapa tu...pas tu tanya lah c adik ni lagi.."bah, ada lagi mau beli dik, kita mau pulang sudah ni??"..."emmm....meh kita pg tgok ikan bang??..kita tambah tu ikan sana rumah??"...c adik buat PERMINTAAN TERAKHIR dia(saya langsung tidak menyangka itu adalah permintaan terakhirnya)...saya pun bagitau lah c adik "adik, tinggal 1 ringgit duit abg ni, nt lah kita pg beli ar dik??boleh??...c adik angguk kepala ja..huhu....

sampai d kereta,..pesan sama adik jap.."adik, pakai tali pinggang keledar dik.."..dan saya pun pakai tali pinggang keledar... kami pun berlalu lah dari paking kereta depan milimewa ranau tu...selepas sampai d round about dekat dengan pejabat pos,..kami sempat untuk bersilisih dengan dady sama mama naik kereta wira yang baru mau pegi pekan rasanya, dan sempat bermain lampu sama durang..


kurang satu minit selepas itu, pandangan saya tiba-tiba gelap...gelap dan gelap..sangat gelap...rasa macam di buai lena tanpa mimpi..terlalu gelap..x sedar apa yang berlaku..dan tidak sedar siapa yang memandu..

BAAMMMMMMMMMMMMM!!!!!!.....letupan yang sangat kuat, menyebabkan saya tersedar seketika...dan menutup mata semula...sehingga jeritan orang ramai di luar menyebabkan saya tersedar buat kali kedua...dan...pada ketika itu..saya hanya dapat melihat sebuah bas besar berada di hadapan saya...EXPRESS TUNG MA...dan semakin menyedari keadaan riuh di luar sana..dan hanya betul2 menyedari yang ketiku itu adalah benda realiti yang pada mulanya saya sekadar sangka kan mimpi dalam tidur...ya Allah..ingatan saya semakin kembali Normal...sehinggalah terdengar jeritan dari luar "angkat diaaa...masih hidup lagi tuuuuu...!...masih berfikir (siapa kah sebenarnya orang diluar tu cakap masih hidup??saya atau???...ya Allah..c adiiiiiiikkk...)...saat ini lah air mata saya mula menitis dan mencari-cari c adik...sehinggalah tangan kiri saya dapat menyentuh helaian-helaian rambut dan mengharap c adik masih dalam keadaan selamat, Hati sangat sayu apabila hanya mampu menggengam rambut tanpa Tuan Punya rambut, rambut yang putus itu hanya di linangi dengan darah, ya Allah, pergerakan saya amat terbatas kerana saat ini juga, lutut kanan saya masih tersepit di sebalik remukan besi-besi kereta waja milik kakak saya itu yang baru sahaja bertembung dengan sebuah bas Express dari arah yang bertentangan di Tanah merah kg Kilimu kurang 2 KM daripada rumah kami di kg Lohan,..saya mula menangis dan hati semakin sedih, sayu sesayu sayunya apabila melihat kelibat adik di papah keluar dari pintu sebelah kiri dan dengan jelas saya melihat nafas di dada adik masih berdenyut walaupun saaangat perlahan pada ketika itu, melihat keadaan kepala adik yang telipat ke belakang, dan melihat muka adik separuh kemik, dan ada kesan koyak betul2 di tengah dahinya sudah cukup untuk saya lupakan segala kesakitan yang saya alami ketika itu, hati sentiasa mengingat c adik...c adik..dan c adik...lafaz syahadah dan selawat, kalimah Allah sepanjang saat itu saya cuba lafazkan...hanya mengharap bahawa c adik masih selamat...

saya berjaya dikeluarkan dari kereta...sehingga lah tiba di wad kecemasan zon merah hospital daerah ranau...dan di bawa ke bilik rawatan kecemasan..melihat terlalu ramai manusia ketika itu..termasuklah family saya, dady, mama, abg ep, c lini..haaaa...

Dalam keadaan yang cemas, saat saya di rawat , saya bertanya pada adik(lini),saya.."lini, c adik mcamana sudah??"...lini pun menjawab.."abg, dia masih hidup lagi tu, tp sangat2 kritikal...saya tidak sanggup sudah tengok dia.."..saya yang pada ketika itu di baringkan di katil betul2 sebelah c adik hanya mampu mendengar bunyi mesin oxigen...dan yang membuatkan tangisan saya semakin bertambah deras apabila mendengar tangisan c adik walaupun pada ketika itu dia terbaring tanpa mampu bergerak,...orang semakin ramai mengerumuni kami...(saya hanya mengharap pada ketika itu, kalau Allah lebih sayangkan c adik, tariklah nyawa dia, saya tidak sanggup melihat dia menderita, ya Allah)...

Beberapa minit berlalu di wad kecemasan, c adik masih bernyawa, bunyi pengesan denyutan jantung masih kedengaran dengan jelas..sayuu...sangat sakit mengenangkan keadaan c adik pada ketika itu,,dia masih bernyawa...lalu, saya meminta seorang dpd macik saya untuk ambilkan senaskah yasin tuk saya baca,..sehinggalah habis bacaan penuh yasin kali pertama,..saya mengulangainya untuk kali kedua, dalam keadaan saya yang masih di rawat, saya gagahkan juga untuk membaca yasin, sangat mengharapkan petunjuk daripada Allah,..bacaan kali kedua ini diikuti oleh sanak saudara dan adik beradik saya di sekeliling saya...sehinggalah belum sempat menhabiskan bacaan penuh yasin..dady pun berganjak ke tempat saya yang pada mulanya di sisi adik, memberitahu"elty...c adik jalan sudah......."...haaaaaaaaaaaaaaaaaa......ya Allah..ya Allah..innalillahi wa inna ilaillahi rajiun...

Termenung seketika...dan tangisan semakin redah..dan terus berhenti..termenung dan terus termenung mengenangkan apa yang telah berlaku...."bertanya pada diri, betulkah ni??betul kah ni.??betul kah c adik meninggal dunia sudah??..ahhhh...ya Allah...dan hanya mampu termenung..

betul kah c adik sudah meninggal????....soalan itu lah sepanjang malam pertama selepas kemalangan itu berlaku...masih terngiang2 permintaan c adik..."abg, meh kita pg beli ikan??"..tidak tertunai...abg minta maaf diikk...


masih terngiang2 kesan luka di jari kanan arwah yang sempat saya sapu ubat sebelum ke pekan, masih terngiang2 wajah terakhir arwah yang baru sahaja dipapah keluar daripada kereta waja petang tadi, masih terngiang2 arwah sentiasa memegang tangan saya sepanjang ambil baju raya petang tadi......ya Allah...banyak perkara dalam kepala malam itu,,,terbayang keadaan keluarga d rumah..masih terbayang, macamana kemalangan itu boleh berlaku,..mungkin juga saya terlena seketika..Allahualam..saya betul2 tidak menyedari....paling kuat perasaan yang bermain pada ketika itu, Perasaan Bersalah...ya Allah..adik..maafkan abg adik ar..

sehinggalah kesokan harinya, dady dan abg ep kol, "t, c adik mau kena kubur sudah...."..dalam keaadan yang sangat sedih..hanya mampu termenung dan berdoa..agar semua diberi kekuatan..dan cuba menerima apa yang telah berlaku....semuanya Takdir dari Allah..


D ringkaskan cerita, Setahun berlalu...setelah saya ditawarkan masuk ke Universiti Malaya,..disini lah bermulanya kisah Permata Hidupku...niat untuk hasilkan sebuah lagu yang mencerita kan kisah kehidupan saya ni akhirnya tercapai apabila saya berjaya mencipta sebuah lirik yang ikhlas dari hati khas untuk arwah..walaupun minus one lagu asal adalah lagu mama IlDIVO, namun liriknya adalah asalnya dari hati penulis....saya pun merekodkanlah lagu ni sendiri di bilik, dengan berbekal sofware dan microfon murah ja...Alhamdulillah.. dalam erti kata yang lain, lirik Lagu Permata Hidupku ini adalah khas buat arwah...walaupun dia x mungkin untuk kembali dan dengar lagu ini bersama saya..semangatnya tetap ada untuk saya...

Mencerita kisah ini agak detail adalah sekadar untuk penghayatan bersama, walaupun tidak pakar untuk mengolah ayat, namun keikhlasan adalah yang terbaik buat saya, dan Tidak berniat pun untuk mengkomersialkan lagu ni, sekadar untuk menjadikannya simpanan peribadi, sekadar untuk meluahkan apa yang tersirat, dan sekurang-kurangnya, dapat melepaskan kerinduan dalam bentuk seni...sehinggalah tertubuhnya ELHAMZ, lagu ini secara tidak sengaja menjadi lagu single sementara elhamz dan sekadar lagu untuk memperkenalkan vokal elhamz kepadai orang ramai, kerana pada ketika itu, elhamz belum mempunyai sebarang product untuk diperkenalkan kepada orang ramai...berbekal vokal yang tidak seberapa ini dan minat yang mendalam dalam bidang Nyayian...kami (elhamz) gagahkan juga diri untuk merekod lagu ini...dan sempat untuk di dendangkan beberapa kali untuk show-show elhamz sebelum ini,..saya yakin, Penubuhan ELHAMZ adalah antara hikmah di sebalik kejadian yang pernah berlaku ini...mengharapkan agar, terus tekal dalam bidang ini di samping menunaikan kewajipan sebagai seorang yang bergelar student!!.insyallah..

Disamping itu juga, Bukanlah niat menceritakan kisah ini untuk mendapat publisiti ataupun populariti, cuma sekadar mengharapkan pendengar dapat menghayati lirik lagunya yang memang terhasil daripada kisah yang benar-benar berlaku..dan di sinilah sebenarnya keistimewaan lagu ini...pada kisahnya....maka terhasil lah Permata Hidupku..



Ini lah antara wajah-wajah ceria Eka Yasmin Firzana (adik)....riinduu dia...







kereta waja milik kakak..ni lah kereta tu...


ketika saya dalam kereta, saya hanya sedar yang pada ketika itu saya memegang stering kereta..Allhualam...


sehari selepas kemalangan...



arwah berada di sebelah pemandu ketika kejadian ini berlaku...


Alhamdulillah, walau hanya tinggal berempat, kami bersyukur..sesungguhnya terlalu banyak hikmah disebalik tragedi ini..ini lah baju tema yang saya (di kerusi roda) dan arwah sempat ambil sebelum kejadian berlaku...

dady, bersama pusara Arwah eka yasmin Firzana..
lirik:

ku tatap potret gambarmu
terkenang derai tawa mu
memori indah bersama
selamanya
adikku

tiada lagi kau disisi
menemani kala sepi
hilangmu tiada pengganti
dan aku mencari
bayanganmu

kurindu pada mu
ku sayang padamu
engkaulah permata hati hidupku
akan ku abadikan dalam kenangan
aku rindu padamu

maafkanlah diri ini
seandai pernah mengguris
takdir telah menentukan segalanya
ku pasrah

hadirkannya dalam mimpi-mimpiku
semoga engkau damai
adikku...

Permata Hidupku (versi Elty)
Permata Hidupku (versi Elhamz)

Video Show Elty (permata Hidupku)
Video Show Elhamz(permata Hidupku)

Al Fatihah~..

insyallah, dalam artikel yang lain, kita akan berkongsi pengalaman pula tentang Hamzah..insyallah...

7 bicara kata:

GrEaT gUrL said...

alfatihah...moga arwah ditempatkan bersama org beriman dan beramal soleh...

hamzah pun bnyk cter nya,,cmna dia direspek oleh pnduduk kmpgnya,dia sorg satu2nya yg ambil pnddkn islam dan mnjdi tonggak utama tuk dijdikan rjkan..hehe..

gini lah blog, kdg cter psl diri kter, kdg kter beri nasihat..apa2 pun,blog tlh mnjdi medium tuk berdkwh..

keep it up my dearie ELHAMZ!!

Faz Nandra said...

al-fatihah buat adik manis tu... insyaAllah,moga2 rohnya tergolong dikalangan mereka yang solehah dan dirahmati Allah sentiasa..amin..=)
Elty.. faz terharu betul baca ni.. sedih =( apapun.. moga Elhamz tetap kukuh di landasannya..
Will always be your side ELHAMZ ^-^ insyaAllah..

~M.i.z.D.i.e.L.a~ said...

alfatihah. moga arwah d tempatkan d kalangan org2 beriman.
sabarlah, tiap yg berlaku itu pasti ada hikmahnya.
apa-apa pun, akan terus menyupport ELHAMZ :)

Noor Basyirah binti Sapirin said...

alfatihah buat arwah. first time dengar ceta ni d masjid sekolah dlu, nangis. baca sekarang pun nangis. sedih.. anyway, wish ELHAMZ all the best. :) (still suka dengar lagu permata hatiku dri pertama kali dengar sampai sekarang. hehe)

Keisya Hisya said...

AlFatihah buat arwah..xkan lupa dgn tragedi ni sampai bila2 pun let :) wish u all da bez ELHAMZ..:) saya sokong ELHAMZ:))hihi

suatu said...

sentiasa support..!

farid firdaus said...

Al-fatihah utk c adik ah el. ada sy dtg hospital time tu. sy pun tidak sanggup jga tgk keadaan kau n family lain. sememangnyakn c adik sgt kena sayang oleh Dia. kita kasi doa2 sentiasa. support Elhamz for life. :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...